Pages

Monday, June 13, 2011

bila besar nak jadi apa ?

assalamualaikum ,

woot woot ,
jawab salam dulu k .
waalaikumussalam .
btw ,
tunggu jap .
aku nak ambik feel dulu .
baru boleh menulis kan ?
sejak dua menjak ni ,
otak aku semakin berkarat .
maklum larh dah dekat dua bulan cuti .
lagi tiga bulan nak cuti .
jelez tak ?
OMG !
bayangkan !
tiap-tiap hari lepak , makan , tido , un9 .
boring kod .
tapi kejap ja kan masa berjalan ?
pejam celik pejam celik dah pagi .
pejam celik pejam celik dah nak raya kan ?
hehe .
malas nak buat bebel panjang-panjang .
sini aku nak cerita .
wat ?
che_aa ni direct cerita ja kan ?
eehemm ,
bukan nak cerita ,
aku nak habaq ja ok .
bila besar nanti aku nak jadi apa ?
ha korang ,
besar nanti nak jadi apa ?
upin ngan ipin nak jadi angkasawan dengan jurutera kan kan ?
betul betul betul .
sini aku nak cerita cita-cita aku .
nak dengar tak ?
tak nak dengar sudah .
hehe .
kebanyakkan budak-budak sekarang korang tanya ja apa cita-cita diaorang conform macam-macam jawapan kan ?
ce tanya budak remaja pulak ?
sure ramai yang still confuse lagi kan kan ?
kita since tadika lagi cikgu dah tanya .
kamu besar nanti nak jadi apa ?
aku ingat lagi .
time aku tadika dulu-dulu ,
aku dulu tadika dekat tadika nuri angkasa .
cita-cita aku time tu nak jadi doktor .
even time tu aku takut darah .
biasa larh kan .
main cakap ja time tu kan ?
bila dah masuk sekolah rendah ,
aku sekolah dekat skba .
sekolah kebangsaan bagan ajam .


time mula-mula masuk darjah satu aku terus nak jadi cikgu .
sebab cikgu adalah satu pekerjaan yang dihormati ,
tak gitu ?
sampai larh darjah tiga .
lepas tu aku pindah .


g sekolah kebangsaan tanah liat .
time darjah empat aku nak jadi engineer pulak .
aiseh ,
direct tukar kan ?


lepas tu aku masuk sekolah ni ,
sekolah menengah kebangsaan penanti ,
time tu aku ingat aku tak ubah dah kod cita-cita aku ,
sampai aku form 4 .
aku dapat kelas sains satu .
lepas tu aku dah tak nak sekolah tu dah .
aku nakkan perubahan .
aku nak masuk teknik ,
aku ingat lagi ,
mak ayah aku tak berapa bagi sangat aku masuk teknik .
suruh aku stay aliran sains .
continue bio .
tapi aku tak nak .
degil kan ?
aku g jugak teknik .


time sekolah teknik aku ambik akaun ,
so ,
secara tidak sengaja .
ataupun secara automatik ,
cita-cita aku dah bertukar .
aku nak jadi akauntan .
dah besar pown asyik tukar kan ?
takda pendirian !
lepas ja dpt result spm .
ambik aku .
result aku jatuh !
sedih tu takmau kata larh kan .
tu lar .
tak nak dengaq cakap mak bapak kan ?
aku main banyak sangat dekat teknik .
nak nyesal pown tak boleh dah kan ?
lepas teknik aku ada dua pilihan ja ,
aku dpt uitm dengan matrix .
mak aku suruh masuk matrix .
so ,
aku pown masuk matrix .
tak nak lawan kata dah .
hehe .
lepas tu aku mula masuk kolej mara kuala nerang ,
mula-mula masuk kolej ni aku ingat boring .
lama-lama best .
kata orang .
tak kenal maka tak cinta kan ?


dah nama pown masuk matrix perakaunan ,
so ,
nak jadi akauntan lar kan ?
tapi mak aku tak kasi .
mak aku suruh jadi cikgu .
OMG !
time isi upu hari tu ,
mak aku suruh ambik pendidikan ,
so ,
sekarang aku baru lepas medsi dengan interview .
banyak lagi benda aku nak kena buat .
jadi sekarang ,
apa cita-cita korang pula ?
ada macam aku ?
asyik tukar ja kan ?
sampai disini sahaja .
byebye .

28 comments:

alif haris said...

da besa nnt sy nak jadi superman .. hiks~ :D

syira slyfix (: said...

bagus cita-cita anda .
haha .

sangat setia said...

nice. btw, mis kmkn a lot :(

syira slyfix (: said...

miss kmkn jugak .
(:

KASEH said...

nak jd lecturer akauntan kott. hehe

syira slyfix (: said...

owh .
bukan yon nak jadi gabenor kea ?
haha .

mimie saie nie said...

nak jadi hr manager boleh tak...
besala smua org akn mgubah cita2 dorg mlalui pgalaman hdp :)

syira slyfix (: said...

boleh2 .
wah .
agree dengan kamu . (:

hamzah ian said...

aku nak jadi power rangers

alif haris said...

hahaha .. terima kasih ..:D

syira slyfix (: said...

patut lar gambar macam ragers dah kan ? haha .

syira slyfix (: said...

sama2 . (:

cpahniza said...

nk jd supergurl!! hehe...takla nk jd engineer..alhamdulillah..

syira slyfix (: said...

wah .
tahniah tau .
(:

ghab van hal said...

saye pon ade tulis pasal cite - cite gak..http://ghabvanhal.blogspot.com/2011/04/kronologi-sekeping-cita-cita.html btw, belajar je dulu. kite tak tau mase depan..chill!!

syira slyfix (: said...

owh .
ok2 .

amir aizat said...

same laah, msuk kmtj nk jd ir, tp ayh sruh jd cikgu.huhu

syira slyfix (: said...

tak sangka .
ada orang senasib .
haha .

amir aizat said...

tu lah,herm bukan nk rse menyesal msuk matriks,tapi entahlah

syira slyfix (: said...

jadi cikgu jugak lar ya ?

Green Apple said...

masa kecik2 macam2 cita2 ada sampailah ke sekolah menengah... bila lepas SPM --> U... tiba2 jadi lain... hehe...

syira slyfix (: said...

yup ,
sama lar .
(:

ghost writer said...

cita-cita aku nak jadi orang...

sebab sekarang aku dah tak macam orang.haha

syira slyfix (: said...

dah tu ?
macam apa ?

amir aizat said...

ha ah kot,ayah dah bnyk kali ckap

syira slyfix (: said...

owh .
ok2 . (:

amir aizat said...

nnt nak jd cikgu ap? hehe

syira slyfix (: said...

owh .
tunggu upu .
kalau dpt akaun jadi cg akaun .
kalau math cg math .
nak jadi cg apa pulak ?