Pages

Monday, May 30, 2011

saya tidak cacat ok tapi UNIK !

assalamualaikum ,

woot woot .
terima kasih kepada anda .
yar anda .
kerana sanggup membaca .
dekat sini aku nak share sedikit info .
aku tidak cacat ok .
tapi UNIK .
that true .
lesung pipit .
ada yang cakap ,
kalau kaw ada lesung pipit .
kaw cacat .
oh no .
actually aku nak explain sikit .
why lesung pipit ni boleh wujud .
dimple ur dimples ni boleh wujud sebab otot zygomticus major yang pendek ,
so ,
bila orang korang senyum ,
otot zygomticus korang kan pendek daripada biasa .
jadi ,
kulit korang akan tertarik dan membentuk lekukan pada tempat yang mempunyai otot yang pendek .
ada sesetengah orang ni kan ,
time kecik ada lesung pipit .
dan ,
lesung pipit ni boleh hilang semasa dia membesar .
dengan beberapa faktor .
bagi aku ,
barang siapa yang mempunyai lesung pipit .
anda unik dan hot .
haha .
sapa yang ada lesung pipit .
angkat tangan macam saya .
woot woot .
lagi satu ,
dulu time kecik-kecik ,
best bila kawan puji ada lesung pipit .
time sekolah tarp .
pernah sekali member aku cakap aku cacat !
OMG !
tergamam kod .
masa tu aku taktau lagik .
lepas kena explain ,
baru paham .
and one more thing ,
baru aku tau .
ada orang yang sanggup buat pembedahan demi mendapatkan lesung pipit .
ouch !
gila kaw .
tak sanggup aku .
nak lebih info ?
sampai disini sahaja .
byebye .


dunia aku ! cara aku ! hidup aku !

shadap uke ! <3

syira slyfix (:



anak gajah vs buaya .

assalamualaikum .

woot woot .
dekat sini aku nak share apa yang aku baca tadi .
aku rasa menarik untuk dikongsi .
actually anak gajah dengan buaya tu cerita yang berbeza .
bagi sapa-sapa yang dah baca paper kosmo pagi tadi dah tau kan ?
cita pasal anak gajah dengan buaya ni .
firstly aku nak cerita pasal anak gajah .
kejadian ni berlaku dekat jeli , kelantan .
dalam pukul 12pm pekerja-pekerja ladang felcra tumbi rapat digemparkan dengan suara anak gajah jantan yang terjatuh ke dalam parit .
mula-mula depa ni ingat anak gajah tu kena kejar dengan harimau .
so ,
bila sebut ja harimau .
sure korang pown lari kan ?
nasib baik ada orang yang berani menyelamatkan anak gajah .
hebat kan ?

* comel kan anak gajah ni .

second pasal buaya pulak ,
cerita ni berlaku di luar negara .
korang bayangkan .
sorang budak lelaki berumur 10 tahun berjaya menangkap seekor buaya jenis alligator .
dengan bantuan dua orang rakannya budak itu berjaya mengikat mulut buaya tersebut .
hebat kan ?


terima kasih kerana membaca .
byebye .

dunia aku ! cara aku ! hidup aku !

shadap uke ! <3

syira slyfix (:


universiti sains malaysia .

assalamualaikum ,

woot woot .
entry kali ni pendek sangat .
just nak share dengan lepasan stpm dan setaraf yang telah memohon program ijazah di USM .
10 jun nieyh dah boleh cek .
so ,
sesiapa yang memohon .
10 jun adalah tarikh keramat .
tapi kali ni aku malas nak cek cepat-cepat .
nanti kalau delay .
sapa yang sakit kan ?
laman web tu akan dibuka pada 10 jun pada pukul 12pm .
harap maklum .
gud luck yar semua .
lagi satu .
ambik .
byebye .


dunia aku ! cara aku ! hidup aku !

shadap uke ! <3

syira slyfix (:



Sunday, May 29, 2011

aku nak kawen .

assalamualaikum .

woot woot .
entry aku kali ni aku nak cerita pasal kawen .
aku dah KAWEN !
gila kaw !
bukan aku yang kawen .
tapi sepupu aku yang kawen .
menurut mak aku depa nikah hari sabtu ,
dan ,
kenduri hari ahad .
so ,
selaku sepupu yang baek .
aku turut serta meringankan beban .
wah !
gaya macam aku yang tolong kan ?
sepupu aku perempuan .
dan ,
suami dia orang kelantan .
diaowg ni kenal dekat tempat kerja kod .
sebab dua2 tentera .
aku tengok kalau tentera kawen .
kebanyakkannya lalu bawah pedang .
smart kan ?
extually ,
aku pergi untuk makan ja .
tolong jugak kan ?
just straight to the point .
pagi tadi mak aku ajak pergi jugak .
sebab hampir setahun aku tak penah pergi makan kenduri .
malas kod .
so ,
aku pergi jugak .
sepatutnya pukul 11 pg dah pergi .
alih2 pukul 12tgh baru kitaowg gerak .
btw ,
lupa nak cakap .
ayah aku kena pergi awal .
sebab ayah aku masak makanan pengantin .
sudah menjadi tradisi ,
kalau ada sedara mara aku yang kawen .
parent`s aku akan terlibat secara tidak langsung untuk menyediakan makanan .
hias meja suma 2 .
napkin bagai .
aku kurang siket bab2 ni .
kalau tolong angkat makanan aku boleh lar .
dan yang penting .
kalau bab makan serah ja dekat aku .
hehe .
dekat 3 jam jugak aku duduk sana .
adik aku dah boring .
so ,
mak aku ajak balik .
dan ,
time balik ,
sempat jugak aku terpikir .
nanti kalau aku kawen .
aku nak buat laen daripada yang laen .
wah !
sempat lagi tu .
malas nak cakap banyak .
tengok gambar k .

pelamin di situ .

the sibling`s .

kuat makan budak nieyh .

first time senyum ta nampak gigi . haha . (:

kepenatan .

kelihatan ayahku dan mak aku . 

nak belajar cara lipat napkin .

teringat arwah tok wan aku . al-fatihah .

jalan yang sangat jem . (:

welcome to penang .

actually ,
aku nak tangkap gambar pengantin ,
disebabkan tahap kemalasan aku yang tinggi .
gambar aku yang banyak .
hehe .
byebye .


dunia aku ! cara aku ! hidup aku !

shadap uke ! <3

syira slyfix (:

Saturday, May 28, 2011

kenapa SYLFIX ?

assalamualaikum ,

woot woot .
entry kali ni ringkas ja .
why SLYFIX ?
dan ,
kenapa aku buat entry ni .
sebab ,
ramai yang duk faq dekat aku .
faq ok bukan fuck .
che_aa,
asal tak letak che_aa ja nama kaw ?
aku nak bagi reason pown aku rasa panjang sangat .
so ,
aku cakap rahsia .
dekat sini aku nak terangkan maksud slyfix .
dulu dekat facebook .
aku letak syira sya .
lepas tu aku try search .
dah ada orang yang letak nickname syira sya.
so ,
aku decide nak tukar .
satu nama yang aku sorang sahaja yang pakai .
paham kan ?
but ,
nama slyfix ni bukan gabungan nama yang kebanyakan pasangan selalu buat .
tapi nama ni merupakan gabungan aku dan kawan-kawan aku time dekat tarp .
ce korang tengok aq .
aq susun ikut keutamaan .

 syira (s)

 lynda (l)

yana (y)

farid (f)

ikram (i)

xerra (x)

ce try cantumkan . 
slyfix kan ?
lepas tu ,
korang try search dekat facebook .
sapa lagi yang pakai nama syira slyfix ?
aku sorang kan ?
hurmm ,
adik aku penah jugak ajak tukar nama ,
dah nama pown sibling kan ?
nak tukar syira saad .
boleh ?
dan satu lagi perkara .
orang first yang panggil aku che_aa adalah cik fazlinda azmi a.k.a lynda .
start dekat situ semua owg kenal aku dengan che_aa .
aku engat aku nak budak tarp ja yang panggil aku che_aa .
last2 terbawak-bawak sampai ke kmkn .
junior aku panggil aku kak sya tau time dekat teknik .
sweet sangat .
nanti kalau aku rajin .
aku nak buat entry pasal budak-budak tarp ni .
rindu ampa .
kenangan dekat sekolah adalah berbeda dengan kenangan di kolej .
sapa setuju ?
angkat tangan macam saya .
haha .

dunia aku ! cara aku ! hidup aku !

shadap uke ! <3

syira slyfix (:

Friday, May 27, 2011

kembar berkongsi minda .

assalamualaikum ,

woot woot .
dekat sini aku nak kongsi dengan korang .
sejak aku baru habis temuduga hari 2 kan .
baru aku sedar tentang pentingnya isu semasa .
dan ,
aku ni jenis paling malas nak baca paper .
nanti paper 2 teraboq . 
( alasan yang tidak munasabah disitu . )
malas nak cakap banyak .
so ,
aku pown search berita harian un9 .
sudah2 pasal tanah runtuh .
last sekali aku bukak kosmo .
aku lebih prefer kosmo sebab best .
lepas 2 aku selak punya selak punya selak . 
aku nampak satu artikel .
kembar berkongsi minda !
OMG .
subahanallah .
berkongsi minda .
macam mana 2 ?
meh sini nak terang .
dekat satu tempat ni .
nama tempat 2 VICTORIA .
ada lar dua budak perempuan kembar .
tapi kembar ni lain daripada yang lain .
sebab diaowg berkongsi minda .
ramai yang still tak paham lagi kan .
meh aku bagi contoh .
kalau si A tengah melihat sesuatu .
si B pown dapat tau apa yang kembar dia tengah tengok .
whoa !
UNIK kan ?
lagi 1 .
kalau si A ni suka makan sos cili .
dan ,
si B ni tak suka .
mak si A dan B ni nampak yang si B ni cuba mengelak lidahnya daripada merasainya .
paham ?
cuba korang bayangkan .
kalau korang dekat tempat diaowg .
korang tak suka susu .
yang kembar korang suka .
OMG !
tak sanggup aku .
diaowg ni still kecik lagi .
time kecik memang lar tak rasa apa2 .
nanti bila dah besar ?
kesian kan ?
aq nak share jugak dekat mana aq baca artikel ni .
korang klik sini .
dan ini gambarnya .



dunia aku ! cara aku ! hidup aku !

shadap uke ! <3

syira slyfix (:

Wednesday, May 25, 2011

pengalaman pertama saya menghadiri temuduga .

assalamualaikum ,

woot woot ,
dekat sini aq nak share larh sikit dengan ampa suma kan ,
pengalaman pertama aq kena temuduga .
omputeh cakap .
first experience .
nak jugak aq speaking kan sekali sekala .
haha .
malas nak merapu banyak2 .
sebab entry kali ni aq bnyak nak share dgn bakal2 ciguk ni .
depa banyak sangat tanya aq dekat fb .
che_aa boleh ?
soalan ap ?
tips ?
aq malas nak cakap banyak kali .
dan sebab 2 aq buat entry panjang punya untuk ampa ok .
lepas baca ni .
mybe korang akan sedikit tenang .
malas nak cakap banyak2 .
sebab mesti korang tengah sibuk nak buat preparation .
ni aq nak kongsi sedikit pengalaman aq .
and .
beberapa tips yang berguna .
mula2 aq ngan parents aq gelabah lar jugak kan .
lepas masuk ja pintu USM !
wah !
teruja kod aq .
even ni bukan first time aq jejekkan kaki dekat USM .
masuk2 ja pintu USM .
aq teros rasa .
nak masuk USM !
best lar pulak tengok U 2 .
ta sabar aq nak masuk U .
pusing punya pusing punya pusing .
alih2 dekat 15 minit lar jugak sesat dalam tu .
nak cari perpustakaan hamzah ja pown .
boleh sesat .
nak habaq dekat unk .
ok .
gementar mesti larh ad kan ?
aq sampai awal lar jgak .
kna daftar sebelum kul 2 .
1.30 kena ad dekat situ ,
so ,
aq sampai kul 1 pm .
awal lgi kan ?
parents aq sembang lar dgn member depa .
coz anak kawan mak aq pown ambik UPSI jugak .
nasib sangat aq ad kawan .
natasha .
member aq time smttarp dulu .
ad lar jugak kawan nak bawak bersembang kosong .
lepas2 kami pergi daftar .
dan teros masuk bilik yang telah ditetapkan .
aq bilik 114 .
and ,
nak cakap kebetulan lagi .
aq jumpa budak satu group dengan aq time JAKTEE dekat dusun resort hari 2 .
nama dia amirah and dia budak kmpp .
tine ni aq rasa memori aq sangat baek .
sebab aq still boleh engt lagi nama dia .
lepas tu aq tunggu larh lebih kurang satu jam setengah dalam bilik tutuorial tu .
bapak punya sejuk .
aq dah lar ketaq nak mampus .
macam biasa .
semua owg aq tengok duk baca buku temuduga .
aq ?
sumpah nak baca .
aq duduk buat hingaq ad .
ramai yang tanya aq .
penah kenal ka budak sebelah ko ni ?
aq cakap .
nama dy pown aq baru tau tadi .
tup2 kakak yang jaga bilik kami bukak pintu .
dy panggil nama aq bai !
OMG !
aq ta salah dengaq kan .
NOR SYAHIRAH BINTI MAT SAAD .
akhirnya ,
masa y aq tunggu2 dah sampai .
sekarang turn aq pulak kena tunggu dekat luaq .
di sini lupa aq nak jelaskan yang pintu bilik interview itu ada cermin .
so ,
sedikit sebanyak aq nampak lar ap y sedang berlaku di dalam sana .
aq nampak member sebelum aq tu tengah mengajaq .
dan aq rasa mesti aq tak kena dah .
sebab dy selang seli .
paham kan ?
so ,
tibalah giliran aq .
aq masuk dgn hati y penuh berkecamuk .
ok .
ni aq nak bagi tips .
mula2 .
korang ketuk pintu dulu ,
lepas2 bukak ,
takan nak tunggu owg 2 cakap masuk kod kan ?
sumpah korang ta dengaq .
pas2 bagi salam or good morning ke ap .
bila penemuduga tu bagi duduk ,
baru duduk .
kalau tak ,
tunggu sehingga arahan .
lepas2 cakap terima kasih .
pesanan ,
kalau ad meja .
jangan letak tangan atas meja .
korang akan dianggap sombong .
duduk dengan sopan dan jangan lupa senyum .
eyh .
btw , aq lupa nak cakap .
time aq kena tadi .
penemuduga ad 3 orang .
sorang lelaki melayu . 
dia more kearah tengok unk cakap ja n key in something dalam loptop .
seorang lagi india perempuan dan melayu perempuan .
depa yang bnyak tanya aq soalan .
soalan pertama yang aq kena .
asal ?
belajar mana dulu ?
kenapa kamu pilih subjek akaun ?
berikan tugas guru ?
aq rasa ad lagi soalan dy , tapi aq lupa .
sory k .
pas2 aq kena dalam bi pulak .
tapi aq translate ok .
boleh kamu ceritakan tentang aktiviti koko kamu ?
kamu dahulu pernah jadi pengawas asrama . jadi ap yang pernah kamu lakukan ?
kawan2 kamu salahkan kamu selepas kamu merampas barang mereka ?
jika dalam suatu masa yang sama , kamu dikehendaki membuat kelas tambahan pada hari sabtu , dan pada masa yang sama kamu mempunyai function dengan family kamu . ap yang kamu akan lakukan ?
dan bnyak lagi aq dah lupa .
pas2 aq kena jawab dalam bm pulak .
macam mana kamu nak selesaikan masalah kalau dalam kelas yang kamu mengajar terdapat 10 murid nakal ? 
dan banyak lagi soalan .
dan setiap situasi yang aq dapat .
aq terang ,
lepas tu korang kena bawak bertenang .
sebab hujah korang akan dipatahkan .
korang kena be strong .
dan kuatkan balik hujah korang dengan baik .
tips untuk bakal cikgu yang dapat aq bagi :

1 : jangan tunjuk yang korang gementar .

2 : YAKIN pada diri anda .
3 : tunjukkan dekat penemuduga yang anda benar2 mahu menjadi seorang pendidik .
4 : jawab semua soalan yang di berikan .
5 : jangan sesekali menyilang kaki .
6 : jika disuruh mengajar , korang mengajar betul2 . gunakan whiteboard dan jangan lupa untuk berdiri semasa mengajar .
7 : SENYUM .
8 : YAKIN
9 : YAKIN
10 : YAKIN .


aq dah habis idea dah ni .
tapi yang paling penting YAKIN pada diri .
insyallah urusan korang akan dipermudahkan .
aq doakan korang berjaya k .
amin . (:
woot woot .
sedikit tambahan .
prepare cakap bi tau .
aq tadi cuak .
sebab kurang prepare .
aq ta sangka .
dalam 30 minit aq kena .
15 minit cakap bm .
15 minit cakap bi .
dan lagi satu .
korang ta rabun warna kan ?
ok selamat .
sebab sebelum keluar .
korang akan diuji .
ok .
chow .
byebye .


dunia aku ! cara aku ! hidup aku !

shadap uke ! <3

syira slyfix (:

OMG ! aq rabun ur aq salah tengok ni ?

assalamualaikum ,

rajin tak ?
rajin kan ,
rajin kan ,
rajin kan .
dasar !
dekat sini aq nak cakap yang aq semakin rajin menghupdate blog .
kalau korang tengok draf aq .
pergh !
memeningkan .
kalau bukak blog budak perempuan sure kemaskan ?
except aq !
aq suka menulis ( menaip ) .
tapi idea just datang sekejap ,
dan ia pulang pabila ibunya menyeru namanya .
so ,
tergantunglarh entry aq .
sob , sob .
kembali kepada tujuan sebenar ,
OMG ! 
aq rabun ur aq salah tengok !
sure !
ramai tertanya-tanya kan .
eyh ,
che_aa 2 memang rabun kan ?
asal buat title macam 2 ?
hurmm ,
aq nak hentikan segala persoalan yang bermain di fikiran korang .
I will explain it !
aq ni jenis excited sikit .
kalau kaw sebut result nak keluar ke .
ap ke ,
even keputusan nak masuk matrix ur universiti untuk lepasan spm pown aq excited .
mana taknya .
best sangat tengok semua owg gembira .
ad yang dapat ,
ad yang tidak berjaya .
nak buat macam mana kan ?
lumrah dunia .
k ,
benda yang aq nak cakap ni aq tau mesti ramai y sudah pown mengetahuinya .
jangan lar cakap .
eyh macik ni .
2 pown nak kecoh !
amboi2 .
suka hati aq lar kan ?
blog aq .
aq sesaja kemarin jalan2 dekat laman web usm .
alih2 .
aq terbaca .
keputusan permohonan ke usm !
jangkaan akhir mei .
OMG !
jgn excited sangat .
nanti kalau delay aq yang merana .
kali ni .
aq taknak letak harapan y besar sangat .
sebab time jawab munsyi hari 2 .
aq main jawab ja .
sebab aq saja2 mintx .
kalau ta dapat bukan nasib aq .
dan ,
kalau dapat .
alhamdulillah .
sapa2 y ta percaya ap yang aq ckp pasal usm kan .
nah ,
korang try baca .
membaca jambatan ilmu .


dalam kotak merah uke .


dunia aku ! cara aku ! hidup aku !

shadap uke ! <3

syira slyfix (: