Pages

Wednesday, May 25, 2011

pengalaman pertama saya menghadiri temuduga .

assalamualaikum ,

woot woot ,
dekat sini aq nak share larh sikit dengan ampa suma kan ,
pengalaman pertama aq kena temuduga .
omputeh cakap .
first experience .
nak jugak aq speaking kan sekali sekala .
haha .
malas nak merapu banyak2 .
sebab entry kali ni aq bnyak nak share dgn bakal2 ciguk ni .
depa banyak sangat tanya aq dekat fb .
che_aa boleh ?
soalan ap ?
tips ?
aq malas nak cakap banyak kali .
dan sebab 2 aq buat entry panjang punya untuk ampa ok .
lepas baca ni .
mybe korang akan sedikit tenang .
malas nak cakap banyak2 .
sebab mesti korang tengah sibuk nak buat preparation .
ni aq nak kongsi sedikit pengalaman aq .
and .
beberapa tips yang berguna .
mula2 aq ngan parents aq gelabah lar jugak kan .
lepas masuk ja pintu USM !
wah !
teruja kod aq .
even ni bukan first time aq jejekkan kaki dekat USM .
masuk2 ja pintu USM .
aq teros rasa .
nak masuk USM !
best lar pulak tengok U 2 .
ta sabar aq nak masuk U .
pusing punya pusing punya pusing .
alih2 dekat 15 minit lar jugak sesat dalam tu .
nak cari perpustakaan hamzah ja pown .
boleh sesat .
nak habaq dekat unk .
ok .
gementar mesti larh ad kan ?
aq sampai awal lar jgak .
kna daftar sebelum kul 2 .
1.30 kena ad dekat situ ,
so ,
aq sampai kul 1 pm .
awal lgi kan ?
parents aq sembang lar dgn member depa .
coz anak kawan mak aq pown ambik UPSI jugak .
nasib sangat aq ad kawan .
natasha .
member aq time smttarp dulu .
ad lar jugak kawan nak bawak bersembang kosong .
lepas2 kami pergi daftar .
dan teros masuk bilik yang telah ditetapkan .
aq bilik 114 .
and ,
nak cakap kebetulan lagi .
aq jumpa budak satu group dengan aq time JAKTEE dekat dusun resort hari 2 .
nama dia amirah and dia budak kmpp .
tine ni aq rasa memori aq sangat baek .
sebab aq still boleh engt lagi nama dia .
lepas tu aq tunggu larh lebih kurang satu jam setengah dalam bilik tutuorial tu .
bapak punya sejuk .
aq dah lar ketaq nak mampus .
macam biasa .
semua owg aq tengok duk baca buku temuduga .
aq ?
sumpah nak baca .
aq duduk buat hingaq ad .
ramai yang tanya aq .
penah kenal ka budak sebelah ko ni ?
aq cakap .
nama dy pown aq baru tau tadi .
tup2 kakak yang jaga bilik kami bukak pintu .
dy panggil nama aq bai !
OMG !
aq ta salah dengaq kan .
NOR SYAHIRAH BINTI MAT SAAD .
akhirnya ,
masa y aq tunggu2 dah sampai .
sekarang turn aq pulak kena tunggu dekat luaq .
di sini lupa aq nak jelaskan yang pintu bilik interview itu ada cermin .
so ,
sedikit sebanyak aq nampak lar ap y sedang berlaku di dalam sana .
aq nampak member sebelum aq tu tengah mengajaq .
dan aq rasa mesti aq tak kena dah .
sebab dy selang seli .
paham kan ?
so ,
tibalah giliran aq .
aq masuk dgn hati y penuh berkecamuk .
ok .
ni aq nak bagi tips .
mula2 .
korang ketuk pintu dulu ,
lepas2 bukak ,
takan nak tunggu owg 2 cakap masuk kod kan ?
sumpah korang ta dengaq .
pas2 bagi salam or good morning ke ap .
bila penemuduga tu bagi duduk ,
baru duduk .
kalau tak ,
tunggu sehingga arahan .
lepas2 cakap terima kasih .
pesanan ,
kalau ad meja .
jangan letak tangan atas meja .
korang akan dianggap sombong .
duduk dengan sopan dan jangan lupa senyum .
eyh .
btw , aq lupa nak cakap .
time aq kena tadi .
penemuduga ad 3 orang .
sorang lelaki melayu . 
dia more kearah tengok unk cakap ja n key in something dalam loptop .
seorang lagi india perempuan dan melayu perempuan .
depa yang bnyak tanya aq soalan .
soalan pertama yang aq kena .
asal ?
belajar mana dulu ?
kenapa kamu pilih subjek akaun ?
berikan tugas guru ?
aq rasa ad lagi soalan dy , tapi aq lupa .
sory k .
pas2 aq kena dalam bi pulak .
tapi aq translate ok .
boleh kamu ceritakan tentang aktiviti koko kamu ?
kamu dahulu pernah jadi pengawas asrama . jadi ap yang pernah kamu lakukan ?
kawan2 kamu salahkan kamu selepas kamu merampas barang mereka ?
jika dalam suatu masa yang sama , kamu dikehendaki membuat kelas tambahan pada hari sabtu , dan pada masa yang sama kamu mempunyai function dengan family kamu . ap yang kamu akan lakukan ?
dan bnyak lagi aq dah lupa .
pas2 aq kena jawab dalam bm pulak .
macam mana kamu nak selesaikan masalah kalau dalam kelas yang kamu mengajar terdapat 10 murid nakal ? 
dan banyak lagi soalan .
dan setiap situasi yang aq dapat .
aq terang ,
lepas tu korang kena bawak bertenang .
sebab hujah korang akan dipatahkan .
korang kena be strong .
dan kuatkan balik hujah korang dengan baik .
tips untuk bakal cikgu yang dapat aq bagi :

1 : jangan tunjuk yang korang gementar .

2 : YAKIN pada diri anda .
3 : tunjukkan dekat penemuduga yang anda benar2 mahu menjadi seorang pendidik .
4 : jawab semua soalan yang di berikan .
5 : jangan sesekali menyilang kaki .
6 : jika disuruh mengajar , korang mengajar betul2 . gunakan whiteboard dan jangan lupa untuk berdiri semasa mengajar .
7 : SENYUM .
8 : YAKIN
9 : YAKIN
10 : YAKIN .


aq dah habis idea dah ni .
tapi yang paling penting YAKIN pada diri .
insyallah urusan korang akan dipermudahkan .
aq doakan korang berjaya k .
amin . (:
woot woot .
sedikit tambahan .
prepare cakap bi tau .
aq tadi cuak .
sebab kurang prepare .
aq ta sangka .
dalam 30 minit aq kena .
15 minit cakap bm .
15 minit cakap bi .
dan lagi satu .
korang ta rabun warna kan ?
ok selamat .
sebab sebelum keluar .
korang akan diuji .
ok .
chow .
byebye .


dunia aku ! cara aku ! hidup aku !

shadap uke ! <3

syira slyfix (:

10 comments:

KASEH said...

perghh..che aa..teror ar..bangge aku dpt kwn cm ang. hehe. lg satu.. bilik no 114 mmg bilik bwk tuah kott. hehe.

syira slyfix (: said...

ha a`ah .
baru I perasan yang 114 2 bilik bertuah .
hurmm ,
takut lar ta lepas . ):
tq untuk korang punya semangat .
aq appreciate sangat . (:

KASEH said...

dun wory. insyaALLAH dpt punye. cegu syahirah!! haha. ke nk pggl cegu che ahhh??? hehe :P

syira slyfix (: said...

owh .
d0n`t worry .
juz call me .
miss syahirah . (:
haha .

KASEH said...

ewwww!!! hahaha :P
che aa..klik iklan kt blog aku..hehe

syira slyfix (: said...

nanak duet lar 2 kan ?
baek yon .
(:

Hazel Girl said...

tq..info ini sangat berguna..credit..intrview saya esok..tahniah awk dah melepasinya..;)

syira slyfix (: said...

owh .
tq yar .
gud luck 4 tomorrow k .
(:

Riezale M Shaiful said...

first exp ? haha nice . good luck yea . semoga dapat jd cikgu (kalau kau nak jadi lah . zzz .) . ;)

syira slyfix (: said...

owh .
tq2 .
haha . (: